Voornemens: hoe hou je ze vol?

Voornemens: hoe hou je ze vol?

Het nieuwe jaar is al weer even begonnen en daarmee ook de tijd van goede voornemens. Je kent ze wel: die beloftes die je aan jezelf maakt om ze vervolgens al snel af te danken. Voornemens zijn zo gemaakt, maar het lastige is om ze vol te houden. Velen beginnen enthousiast, maar verliezen dat enthousiasme al na enkele dagen, weken of maanden. Dit is zonde, dus dan rest nog de vraag: hoe kun je voornemens nou volhouden?

Denk goed na
In een impulsieve bui voornemens opstellen heeft weinig zin. Belangrijk is om goed na te denken over je voornemens, waardoor je ze uiteindelijk ook langer volhoudt. Natuurlijk gaat het vooral ook om een sterk staaltje motivatie en wilskracht, maar er goed over nadenken helpt zeker ook.

Duidelijkheid
Wees duidelijk in het opstellen van je voornemens. Vaag opgestelde voornemens zijn eerder gedoemd te mislukken, en bovendien weet je zelf niet goed waar je aan toe bent. Wanneer ben je van plan je voornemen(s) te behalen? Of als je wilt afvallen, hoeveel wil je precies afvallen?

Het doel heiligt de middelen
Als je bijvoorbeeld fitter wilt worden: hoe ben je van plan dit te bereiken? Wil je vaker gaan sporten, of ben je van plan je eetroutine om te gooien? Voornemens opstellen zonder een plan van aanpak is als een berg beklimmen zonder de juiste schoenen. Onhandig, toch?

Schrik niet als het niet meteen lukt
Hecht niet te veel waarde aan het uiteindelijke doel. Het is ook het proces wat meetelt, en wees bovendien niet te streng voor jezelf. Een te strenge aanpak zorgt er ook zeker voor dat je voornemens eerder gedoemd zijn te mislukken. Houd wat ruimte vrij om te zondigen, of stel tussentijdse doelen voor jezelf op. Tussentijdse doelen kunnen je ook weer motiveren om je uiteindelijke doel te behalen.

Wat zijn mijn voornemens?
Ik persoonlijk doe niet aan voornemens wanneer het nieuwe jaar begint. Ik vind namelijk dat je voornemens te allen tijden kan opstellen, en dat dat niet persé aan het begin van een jaar moet. Natuurlijk heb ik er tijdens het schrijven van deze blog wel over nagedacht, en heb ik wel een aantal doelen die ik in 2018 wil behalen opgesteld:

  1. Dit jaar ga ik afstuderen!
    Volgende week ga ik aan mijn scriptie beginnen, en ik hoop natuurlijk dat alles voorspoedig verloopt en ik in juli kan afstuderen.
  2. Dit jaar wil ik een vaste baan vinden
    Stiekem kijk ik uit naar het moment dat ik ben afgestudeerd: dan kan ik hopelijk een leuke baan vinden waar ik elke dag met plezier naartoe kan gaan.
  3. Dit jaar wil ik op mezelf gaan wonen
    Nu ik bijna afgestudeerd ben en daarna (hopelijk) een vast inkomen ga krijgen, vind ik dat het tijd wordt om een appartementje voor mezelf te zoeken. Ik heb natuurlijk al twee keer een halfjaar op mezelf gewoond, dus ik ben het gewend. Echter heb ik beide keren met huisgenoten gewoond, wat voor toen echt heel leuk en fijn was. Voor alles is een tijd, en mijn plan voor 2018 is om een mooi, fijn appartement voor mij alleen te vinden. Klinkt volwassen hè?

Hoe gaat het met jullie voornemens?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *