Spontane acties zijn het leukste! (en dat is wetenschappelijk bewezen)

Spontane acties zijn het leukste! (en dat is wetenschappelijk bewezen)

Natuurlijk is het fijn om alles tot in de puntjes gepland te hebben: je weet waar je aan toe bent en hoe je week eruit gaat zien. Toch is het volgens onderzoek van de Universiteit van Ohio ook wel eens goed om een strakke planning los te laten. Spontane acties worden namelijk als leuker ervaren dan niet spontane. Ik kan deze uitspraak alleen maar bevestigen: vorige week boekte ik spontaan een retourtje naar huis, en ik ben – inmiddels weer terug in Wenen – nog steeds aan het nagenieten!

Uiteraard heeft iedereen zijn eigen voorkeur in het plannen en organiseren. De een wilt alles het liefst tot in de puntjes plannen, de ander gaat meer voor spontaniteit en laat de dingen liever op zich afkomen. Deze voorkeur is puur persoonlijk en het ligt er natuurlijk aan wat het beste voor jou werkt en waar jij het meeste energie uithaalt.

Op zoek naar zekerheid
Een reden waarom de planners onder ons alles tot in de puntjes uitgestippeld willen hebben, is omdat we op zoek zijn naar zekerheid. Want wees nou eerlijk: het leven is onvoorspelbaar. Door deze onzekerheid zijn we op zoek naar manieren om ons leven alsnog zo veel mogelijk te controleren om vervolgens deze onzekerheid te beperken. We stippelen onze week precies uit, creëren een spaarpotje voor onverwachte tegenslagen en sluiten een goede verzekering af onder het mom van ‘je weet het natuurlijk nooit’. Klinkt logisch toch?

Spontaniteit
Natuurlijk is het goed om een bepaalde zekerheid te creëren, maar toch is er ook hier een grens. Het wanhopig proberen voorkomen van stress kan namelijk ook juist stress veroorzaken. Door bijvoorbeeld alles van tevoren in te plannen, kunnen activiteiten als een verplichting gaan voelen. En hoe zonde is het nou om met tegenzin naar leuke afspraken te gaan? Spontane ideeën – zo is bewezen – worden als leuker ervaren: ze zorgen voor actie, leuke verhalen en halen je uit de sleur van het plannen.

Thuis
Twee weken geleden had ik een Wenen-dip. Tentamens voor de deur, weinig energie (thanks to B12 tekort) en heimwee. In 10 minuten heb ik toen besloten om de week na mijn tentamens een weekend thuis op te laden. Ja, twee weken voordat ik naar huis zou gaan voor Kerst – nou en? Het was precies wat ik nodig had: familie, vrienden en een vertrouwde omgeving. Ik ben heerlijk bijgekomen en stapte met positieve energie het vliegtuig naar Wenen weer in. Ik heb nu het gevoel dat ik deze laatste 2 weken voor Kerst (inclusief 2 tentamens) weer beter aan kan en ik weer meer van Wenen kan genieten!

Middenweg
Dus, de truc is dus om de middenweg te bewandelen: een beetje plannen en een beetje niet-plannen. Maar pas op, tussen plannen en niet-plannen zit een dunne lijn. Ik ben het ultieme voorbeeld: soms plan ik om niet te plannen. Guilty

Ben jij een planner of een niet-planner?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *