Tentamenstress: productief te werk gaan

Tentamenstress: productief te werk gaan

Natuurlijk willen we allemaal onze dagen zo goed mogelijk indelen; productief te werk gaan geeft nou eenmaal een goed gevoel. Met tentamens in het vooruitzicht merk ik echter dat de stress toeneemt, met als resultaat dat ik alleen maar meer moeite heb om mijn dagen productief in te delen. Productief werken hoeft eigenlijk helemaal niet te betekenen dat je meer moet doen, het is een kwestie van een slimmere aanpak. Maar hoe pak je dit nou slimmer aan?

Mijn semester is het buitenland is inmiddels halverwege, wat betekent dat ook de tentamens voor de deur staan. Al mijn tentamens zijn in het Duits, waardoor ik nog extra druk voel. Ik ben een echte control freak en wil alles zo goed mogelijk gepland hebben. Toch ben ik er achter gekomen dat het moeilijk is om mijn dagen zo productief mogelijk in te delen, wat eigenlijk voor nog meer (onnodige) druk zorgt.

Natuurlijk bestaan er al heel veel artikelen en tips over het productiever indelen van je dag. Met al deze wijsheden in mijn achterhoofd heb ik geprobeerd een paar tips op te stellen die voor mij werken.

Start je dag goed
Ik persoonlijk ben geen ochtendmens, maar toch probeer ik mijn dag zo goed op te starten: een goede start heeft namelijk invloed op de rest van je dag. Allereerst probeer ik op tijd op te staan en een goed ontbijt te maken. Bovendien ga ik normaal altijd ’s avonds naar de sportschool, maar ik ben erachter gekomen dat het eigenlijk veel fijner is om in de ochtend te gaan. Mijn workouts zijn in de ochtend effectiever, want in de avond merk ik vaak dat ik al een groot deel van mijn energiedosis heb verbruikt. Ken je piektijden!

Maak een duidelijke planning
Voor mij werkt het maken van een planning erg goed. Hierdoor zet ik alles op een rijtje, schat ik ongeveer in hoe lang het gaat duren en prioriteer ik de dingen die ik moet doen. Dit geeft een georganiseerd gevoel en bovendien is het erg fijn om dingen te kunnen afstrepen. Toch ben ik erachter gekomen dat er altijd onvoorziene omstandigheden zijn, waar je ook in je planning rekening mee moet houden. Plan je taken dus ruim, zodat je niet in de knoop komt als er iets tussenkomt.

Hou het realistisch
Een planning maken is één ding, je eraan houden is misschien nog wel veel moeilijker (en ja, ik spreek uit ervaring). Belangrijk is om realistisch te blijven in het maken van een planning. Geen mens heeft een concentratie van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, dus het heeft totaal geen zin om te hoge verwachtingen van jezelf te hebben en je dagen zonder enige ontspanning vol te plannen.

Plan ook leuke dingen in
Pauzes en ontspanning zijn erg belangrijk om effectief te blijven werken. Voorheen plande ik vaak van ’s ochtends tot ’s avonds studeerdagen in. Echter ben ik er toen achtergekomen dat ik eigenlijk maar ongeveer 25% van de tijd daadwerkelijk aan het leren was, wat voor erg veel frustratie zorgde. Tegenwoordig plan ik dus geen hele dagen meer in om te studeren, maar dagdelen. Dit werkt veel effectiever, en bovendien kan je zonder schuldgevoel de rest van de tijd aan leuke dingen en ontspanning besteden.

Hou moed als het een keer niet lukt
Iedereen heeft dagen dat het gewoon even allemaal niet lukt. Zeker als er deadlines voor de deur staan, kan dit erg frustrerend zijn. Toch heeft het geen zin om hier te lang bij stil te staan, daardoor voel je waarschijnlijk nog ellendiger. Ga even wat ontspannends doen: maak een frisse wandeling, lees een goed boek, kijk naar je favoriete serie op Netflix of doe een powernapje. Je zult zien dat je daarna weer overloopt van de motivatie en inspiratie.

Beloon jezelf
Na hard werken hoort ook beloning. Een beloning in het vooruitzicht kan heel motiverend zijn en kan je concentratie een boost kan geven. De beloning is natuurlijk persoonlijk en kan heel uiteenlopend zijn: van een nieuwe tas tot aan een aflevering op Netflix – en ja, I’ve tried them all. Na het tentamen van volgende week mag ik mezelf bijvoorbeeld trakteren op goede shopsessie. Daniëlle, als je dit leest: wees voorbereid, we gaan shoppen als je hier bent!

Zo, mijn pauze is weer voorbij. Terug aan de studie!

1 Reactie

  1. november 5, 2017 / 3:48 pm

    Handige tips! Heb ze helaas pas over een jaar nodig, haha. Maar ik kan ze natuurlijk altijd gebruiken! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *