De huidige tijd: de perfecte schijnwereld

De huidige tijd: de perfecte schijnwereld

Ik heb altijd al een interesse gehad in psychologie: waarom gedragen mensen zich zoals ze zich gedragen? Een onderwerp dat me vooral al een lange tijd bezighoudt, is de huidige maatschappij en haar streven naar perfectie. Natuurlijk heeft Social Media een groot aandeel in dit beeld dat wij hebben gecreëerd, maar belemmert deze schijnwereld ons niet om écht te leven?

Allereerst wil ik voorop stellen dat ik helemaal niks tegen Social Media heb. Integendeel: ik vind Social Media juist hartstikke leuk. Ik ben ook echt niet vies van een mooie filter op Instagram, maar toch vind ik dat er een grens is. Tegenwoordig word je overspoeld door de meest perfecte Social Media accounts: het perfecte koppel dat altijd happy together is, het reizende model met het perfecte leventje, de ultieme fit-girl met het perfecte lichaam, die ook nog eens – wonderbaarlijk genoeg – élke dag met een big smile naar de gym gaat. Ondanks dat deze accounts je een motivatieboost kunnen geven, vind ik ook dat dit juist het omgekeerde kan veroorzaken.

Stress
Volgens een onderzoek van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij ondervindt ruim de helft van de Nederlandse jongeren tussen de 13 en 18 jaar stress door Social Media, wat ik echt enorm veel vind. Dit heeft uiteenlopende redenen, maar de twee redenen die er met kop en schouder bovenuit steken, zijn de druk om perfecte dingen te posten (‘Peergroup Pressure’) en stress die ondervonden wordt bij sociale vergelijking.

Korreltje zout
Het is belangrijk om het onderscheid te blijven zien tussen de echte wereld en de ‘schijnwereld’. Het perfect uitziende leven op Social Media is waarschijnlijk helemaal niet zo perfect als het eruit ziet. Perfectie bestaat niet: niet elk feestje is geslaagd en je ziet er niet altijd uit alsof je elk moment de Victoria’s Secret catwalk kan gaan bestormen. Bovendien hoef je tegenwoordig geen hoogwaardige skills meer te hebben om je foto’s te bewerken: iedereen met een smartphone kan apps downloaden om foto’s nèt even wat mooier te maken.

Streven naar perfectie?
Ik ben heel wat jaren bezig geweest met modellenwerk en dit heeft me doen beseffen dat ook deze wereld nogal gecompliceerd in elkaar steekt. De modellenwereld bestaat namelijk ook voor een groot deel uit het streven naar perfectie, en de druk om aan de maatstaven te voldoen kan soms best vermoeiend zijn. Want terwijl je toewerkt naar een bepaald doel (aka die extra 2 centimeters op je heup kwijtraken), vergeet je om blij te zijn met jezelf en om te genieten van de momenten in het nu. Kortom: deze ervaringen hebben me des te meer doen beseffen wat nou écht belangrijk is.

Leef nu!
Ook op concerten of feestjes overheersen mobiele telefoons: de huidige maatschappij wilt namelijk alles vastleggen om vervolgens op Social Media te delen hoe geweldig het wel niet was. Maar genieten deze mensen wel echt van het moment, of is het de Peergroup Pressure die weer om de hoek komt kijken, dwingend om elkaar te overtreffen hoe fantastisch alles wel niet is?

Natuurlijk is het leuk om goede aspecten van je leven te benadrukken, en ik zal ook zeker niet verkondigen dat we dat niet meer moeten doen. Social Media is juist een perfecte manier om elkaar een beetje op de hoogte te houden. Echter is er een overtreffende trap die naar mijn mening net iets te ver gaat. Ook hier is het weer belangrijk de balans te vinden: de balans tussen het online leven en het echte leven. En vooral: laat je niet gek maken door het perfect uitziende leven van sommige mensen. Ook al lijk ik soms de enige die op een vrijdagavond liever unfashionable met een dekentje op de bank kruipt, ik weet zeker dat meer mensen – na het posten van die wilde partypic – dat ook eigenlijk liever zouden willen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *