Studeren in het buitenland: feesten of hard werken?

Studeren in het buitenland: feesten of hard werken?

In mijn omgeving merk ik dat veel mensen denken dat studeren in het buitenland héél veel feesten is met af een toe een klein beetje school. Maar zijn deze clichés over studeren in het buitenland waar?

Allereerst wil ik voorop stellen dat het natuurlijk afhankelijk is van je bestemming. De keuze van het land is persoonlijk: welk studieprogramma interesseert je en welk doel heb je voor ogen? Ook als het gaat om studeren heeft elk land namelijk zo z’n eigen cultuur en gewoontes.

Studeren
Om op de vraag over clichés terug te komen: nee, deze zijn zeker niet allemaal waar. Fachhochschule Wien – waar ik naar toe ga – heeft bijvoorbeeld een heel intens lesprogramma. Er zijn bijna elke dag lessen en er geldt gewoon een 75% aanwezigheidsplicht. De eerste drie weken in Wenen moest ik van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:20 naar school. Buiten het feit dat je in de eerste weken nog moet wennen aan je omgeving, waren het dus ook hele lange en taaie dagen. Dit werd (gelukkig) na drie weken wat minder, maar nog steeds heb ik bijna elke dag wel een lesblok van minstens 4 uur.

Wat ook behoorlijk pittig is, is het volgen van lessen in een andere taal. Mijn Duits was op school altijd goed, maar toch kom je erachter dat je niet veel kan als je daadwerkelijk in het land bent. Een internationale student moet er dus net nog iets meer voor doen dan een niet-internationale student, wat betekent dat je dus meer tijd moet investeren in het studeren.

Plezier
Natuurlijk is het niet alleen maar studeren en moet er ook plezier tegenover staan. De studentenvereniging ESN organiseert bijvoorbeeld veel activiteiten en evenementen voor internationale studenten (en niet-internationale studenten maken daar ook maar al te graag gebruik van!). Zeker voor in de eerste weken is dit fijn, maar ik ben er toch wel achter gekomen dat ik liever naar de feestjes ga waar niet alles in het teken staat van internationalisering. En hoe leer je nou beter een nieuwe taal dan je te begeven tussen locals?

Kortom: ik vind niet dat studeren in het buitenland alleen maar uit feesten en plezier bestaat. Zeker doordeweeks komt het er toch vaak op neer dat ik met school bezig ben, of dit nou in de les of thuis is. Bovendien zijn de tentamens verspreid over het semester, waardoor je eigenlijk elk weekend wel wat te leren hebt. De juiste balans vinden tussen leren en plezier is natuurlijk heel belangrijk, en ik denk dat ik (tot nu toe) die balans aardig goed gevonden heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *