Heimwee: wat nu?

Heimwee: wat nu?

Bijna een maand geleden vertrok ik naar Wenen – en wat is de tijd snel gegaan! Toch zou het een vertekend beeld geven als ik alleen maar vertel hoe leuk ik het hier heb, want ik heb ook moeilijke momenten gehad. Heimwee speelde hier een rol in, maar wat is heimwee nou eigenlijk én misschien nog wel belangrijker: wat kun je eraan doen?

Heimwee wordt in de boeken beschreven als een ziekelijk verlangen naar huis, wat een natuurlijke reactie is na het verlaten van je vertrouwde omgeving. Echter heeft heimwee niets te maken met leeftijd, en daarom kan het ook iedereen overkomen.

Londen
In Londen kreeg ik voor het eerst te maken met heimwee. Ik kwam aan in een huis zonder woonkamer of plek om samen te komen, en bovendien was iedereen heel erg op zichzelf. Ik voelde me erg alleen in een grote, onbekende stad en heb me toen flink ellendig gevoeld. Ik had hiervoor nooit heimwee gehad en was dan ook behoorlijk verbaasd dat ook ik hier last van kon hebben.

Ondanks de heimwee heb ik toen besloten om een knop om te zetten. Ik ben op zoek gegaan naar een nieuw huis, heb een abonnement genomen op een sportschool en bovendien ben ik op zoek gegaan naar Facebook pagina’s waar de ‘Dutchies in London’ zich verenigen. Dit leverde alleen maar succes op: ik kwam terecht in een huis waar ik vrienden voor het leven heb gemaakt, legde al snel contact op de sportschool en heb hele leuke mensen ontmoet.

Wenen
Na mijn periode in Londen dacht ik dat ik voor een tweede periode in het buitenland wel geen last meer zou hebben van heimwee. Bovendien was de situatie van tevoren al beter: ik zou in Wenen gaan studeren met 5 andere studiegenoten uit Rotterdam, had al geskypet met mijn toekomstige huisgenoten en had alles ver van tevoren al uitgestippeld. En tóch heb ik ook in Wenen dagen gehad dat ik heimwee had. Deze heimwee was misschien wel niet zo sterk als tijdens mijn start in Londen, toch ging ik twijfelen over het feit dat ik dan toch misschien wel een heimwee gevoelig persoon ben.

Tips
Zoals gezegd: heimwee is een natuurlijke reactie op het verlaten van je vertrouwde omgeving. Een nieuwe start kan eng zijn en men heeft nou eenmaal de neiging om terug te grijpen naar het ‘oude vertrouwde’. Heimwee is dus ook helemaal niet iets om je voor te schamen of tegen te vechten. Hier wat tips:

 1. Accepteer
  Het is natuurlijk wel van belang dat je, ondanks je heimwee, niet bij de pakken neerzit, maar de situatie gewoon accepteert en er het beste van probeert te maken!
 2. Relativeer
  Op een heimwee-moment is het ook belangrijk om de situatie te relativeren: ‘’Is het gras nou echt groener aan de overkant?’’. Nee, zeker niet. Een kenmerk van heimwee is namelijk dat je jouw vertrouwde omgeving nog nèt iets mooier maakt dan dat deze daadwerkelijk is.
 3. Ga er op uit
  Wat ook heel belangrijk is: ga er op uit! Zorg voor mensen om je heen (zelf al moet je deze op een Facebook pagina vinden, haha), en zorg ervoor dat je leuke dingen doet. Zo kan je je gedachten verzetten en je focussen op de leuke dingen in je directe omgeving.
 4. Maak een nieuw thuis
  Ik heb hier al een eerder artikel over geschreven, maar het is erg belangrijk om je eigen thuis te creëren. Neem spullen mee van thuis of doe dezelfde dingen die je thuis ook gewend bent. Daarnaast is het natuurlijk helemaal niet erg om af en toe te denken aan thuis. Het is namelijk alleen maar een goed teken dat je thuis mist: dat betekent tenminste wel dat je het thuis fijn vindt.
 5. Vergeet vooral ook niet…
  Te genieten! Sta er goed bij stil dat een nieuwe plek ook nieuwe inspiratie en nieuwe energie kan geven. As said: het gras is echt niet altijd groener aan de overkant. En in het geval van een periode in het buitenland: denk eraan dat dit een unieke kans is en dat het super zonde is om dit te laten verpesten door heimwee.

Zo, nu iedereen heimwee proof is, ga ik verder met genieten van Wenen. Tijd vliegt en voor ik het weet sta ik weer op Nederlandse bodem: dan kan je maar beter fulltime genieten. Bovendien staat mijn lieve moeder over een maandje op de stoep en kan ik maar beter de stad gaan ontdekken zodat ik haar als een echte tour guide de stad kan laten zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *